Woendag 05.06.2002 - Fans
 

Route:
-
Afstand:
0,0 km
Totaal:
0,0 km

Het regent in België wanneer we verzamelen op de luchthaven. Een beter moment om op reis te vertrekken hadden we niet kunnen kiezen.

Een directe verbinding Brussel-Kefalonia bestaat er niet en we moeten dus op een andere manier op onze bestemming geraken. Een iets duurdere lijnvlucht van Olympic Airlines zal ons van Brussel naar Athene en vervolgens naar Kefalonia vliegen. Na onze minder goede ervaring met de vliegmaatschappij Electra van vorig jaar is dit pure luxe.
Een pluspunt voor de langbenige bikers Gert en Piet is zeker de beenruimte, bij een lijnvlucht staan de zitjes iets verder van elkaar. Dit resulteert in lang uitgestrekte benen in plaats van opgeplooide accordeon toestanden.

Na drie en een half uur vliegen landen we op de luchthaven van Athene. Omdat we met een kleine vertraging vertrokken zijn, moeten we goed doorstappen om onze aansluiting niet te missen. Hopelijk geraakt onze bagage ook op tijd overgeladen, gelukkig geeft een ontbrekende passagier de Grieken nog wat extra tijd. Het nadeel is wel dat het vliegtuig stilaan een echte sauna aan het worden is, in ieder geval een goeie hitte-training!

Propellervliegtuig

Het propellervliegtuig brengt ons in een uurtje naar Kefalonia. Alain is er niet echt gerust in, maar neerstorten doen we niet. Het vliegtuig maakt een ruime bocht over het eiland en we kunnen al een eerste keer het reliëf bewonderen. De berg Enos valt direct op met zijn top op een eenzame hoogte van 1620 m. Het angstzweet breekt ons even uit want we gaan deze kanjer binnen een paar dagen beklimmen.

Druk is het niet op de kleine luchthaven van Kefalonia, we zijn het op één na enige vliegtuig dat op de tarmac staat. Onze bagage hebben we dan ook zeer snel.
Als we even later het luchthavengebouw verlaten schieten de taxichauffeurs in actie. Ze zijn met een man of vijf en worden voorafgegaan door de manager die ons de bestemming vraagt en een taxi aanwijst.

Onze bestemming is Panbike, de fietsenwinkel in Argostoli die we via internet gevonden hebben en waar we onze fietsen gaan huren. Omdat we niet direct het juiste adres kunnen zeggen is dat uiteraard een probleem voor de chauffeurs. We halen een bedrukte T-shirt met de gegevens van Panbike uit onze koffer en tonen de straatnaam. Na wat heen en weer geroep tussen de chauffeurs blijkt het probleem opgelost. De iets oudere chauffeur rijdt inderdaad recht op zijn doel af.
Al tijdens onze taxirit merken we dat alles hier zeer rustig is, zelfs in de toeristische plaats Lassi is er geen spoor van drukte.

De fietsenwinkel Panbike is al gesloten maar we mochten de eigenaar, de Griekse wielerkampioen Pantelis Ioannides, opbellen bij aankomst. Hij klinkt erg gelukkig wanneer Gert hem vertelt dat we zonder problemen zijn toegekomen en dat we nu voor zijn winkel staan. Binnen twintig minuten zal hij ter plaatse zijn. Prima, alles verloopt nog steeds volgens plan!

Ondertussen maken we van deze tijd gebruik om de bagage, die we meebrachten in een koffer, over te laden in onze fietszakken.
Pantelis blijkt een zeer vriendelijke man en hij is onder de indruk van onze T-shirts die we zoals vorig jaar ook speciaal voor deze toer hebben laten drukken. Onderaan staat zoals beloofd het logo van zijn zaak. Hij geeft ons onmiddellijk zijn laatste T-shirt van zijn Kefalonia-toer die hij elk jaar organiseert voor fietsliefhebbers. Het is een rit van twee dagen over 240 km. Geen competitie ofzo - gewoon puur voor het plezier.

De fietsen zien er goed uit, op het eerste zicht redelijk klein maar na wat sleutelen, bijstellen en uittesten zijn ze okay.

Pantelis met onze fietsen

Even technisch: de fiets van Piet (de gelukzak) is een bijna nieuwe Ideal Hillmaster met 21 speed Shimano Alesa groep en voorvering van RST. Gert en Alain rijden op een Haros-bike met een 21 speed Shimano Deore LX groep. De fiets van Gert is vooraan geveerd, die van Alain niet. De velgen zijn van het merk Vuelta type Airline 1 en de banden van Michelin type WildGripper City. Elke fiets is uitgerust met een stevige bagagedrager.

Pantelis duwt ons ook nog drie fietssloten, vier binnenbanden, een fietspomp en een bus schuim voor snelle bandreparaties in de handen.
We stellen hem voor om de fietsen nu al te betalen, maar hij weigert.
"You have good eyes!", zegt hij en vertrouwt ons blindelings. We regelen alles wel wanneer we de fietsen terugbrengen.

Onze lege koffer laten we achter bij onze eerste slaapplaats, hotel Mouikis even verderop. Pantelis rijdt ons voor met de koffer achter op zijn fiets. Hier in Argostoli zijn het allemaal vrienden, iedereen kent iedereen, dus kent Pantelis ook de hoteluitbater. We nemen afscheid en palmen onze ruime kamer in.

Terug buiten zoeken we een restaurant, rond het groene centraal gelegen plein hebben we ruim de keuze.
Een Engelsman die onze T-shirts al een tijdje in de gaten heeft komt ons vragen wat we van plan zijn. We leggen hem de opzet van bike-xp uit en de eerste fan op Kefalonia is een feit!

Het verslag schrijven

Bij een fris glas witte wijn pent Piet onze eerste dag neer en beklinken we onze start.

 ROUTE     VOLGENDE DAG